Syrop z cebuli na kaszel, katar, przeziębienie. Jak zrobić? Przepisy i właściwości

Syrop z cebuli dla dziecka

Syrop z cebuli to jeden z najlepszych naturalnych leków na różne infekcje, zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Nazywany jest wręcz domowym antybiotykiem, ze względu na działanie odkażające, przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jak zrobić syrop z cebuli dla siebie lub dziecka? Od kiedy można podawać dzieciom taki domowy specyfik? Czy są skutki uboczne? Podpowiadam w artykule.

Właściwości prozdrowotne cebuli

Cebula od wielu tysięcy lat jest obecna w diecie człowieka. Przez wieki stosowano ją szeroko w medycynie tradycyjnej jako lek na bóle reumatyczne, problemy trawienne czy problemy układu krwionośnego. Obecnie stosuje się ją np. przy nadciśnieniu tętniczym, podwyższonym cholesterolu, wrzodach żołądka i w przebiegu rozmaitych infekcji. Szczególnie ostatnie zastosowanie jest bardzo popularne, ponieważ cebula zawiera:

  • wiele bakteriobójczych substancji działających nawet na kilka bakterii opornych na antybiotyki,

  • wiele minerałów, które podnoszą odporność organizmu (m.in. magnez, cynk, siarkę),

  • witaminę C, która również wpływa na wzmocnienie mechanizmów odpornościowych organizmu.

Na co działa syrop z cebuli?

Syrop z cebuli to skuteczny i naturalny preparat na wiele dolegliwości, szczególnie na przeziębienia. Jest również polecany jako środek do wzmocnienia odporności. Swoje właściwości zawdzięcza cebuli. Przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty – wystarczy dodać do cebuli trochę cukru lub miodu, odczekać jakiś czas i... gotowe. Niestety w smaku i zapachu taki syrop nie jest zbyt przyjemny, dlatego powstało wiele przepisów z dodatkami, np. cytryną. Mimo wszystko całkowicie nie da się uniknąć intensywnego aromatu cebuli Jednakże to właśnie zapach cebuli sprawia, że udrażniają się drogi oddechowe, a zawarte w niej substancje skutecznie zwalczają drobne infekcje, w tym przeziębienia. Warto podawać taki domowy specyfik za każdym razem, gdy widzimy pierwsze oznaki infekcji u dziecka lub siebie – być może unikniemy wówczas rozwoju choroby i konieczności zastosowania leków syntetycznych. Syrop z cebuli działa m.in. na:

  • kaszel,

  • ból gardła,

  • katar,

  • przeziębienie,

  • uczucie zatkanego nosa.

Te cudowne właściwości syropu z cebuli wynikają z zawartości substancji bakteriobójczych oraz składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu i wspomagają go w walce z drobnoustrojami. Syrop z cebuli działa również wykrztuśnie, ponieważ substancje występujące w cebuli rozrzedzają wydzielinę i ułatwiają jej usuwanie. Sprawdzi się zatem także w przebiegu zapalenia oskrzeli czy płuc, gdy konieczne jest oczyszczenie tych organów.

Poza powyższym działaniem, syrop z cebuli sprawdza się w leczeniu wielu innych schorzeń i zapobiega rozmaitym chorobom. Można go stosować np. na nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu, cukrzycę (ale bez dodatku miodu lub cukru), problemy trawienne, problemy skórne, oparzenia, żylaki, wrzody, opuchliznę, a nawet kaca.

Syrop z cebuli na przeziębienie, ból gardła, kaszel, katar

Syrop z cebuli z jednej strony hamuje objawy przeziębienia i działa łagodząco. Z drugiej strony może w niektórych przypadkach nawet usunąć przyczynę choroby. Dodatkowo syrop z cebuli łagodzi ból gardła, ponieważ ochrania błonę śluzową, odkaża, przyspiesza regenerację, łagodzi podrażnienia. Wzmacnia także ogólną odporność organizmu. W przeciwieństwie do przyjmowania jedynie witaminy C, regularne spożywanie syropu z cebuli o wiele lepiej zadziała na cały organizm i odporność, gdyż zawiera – poza witaminą C – cenne minerały i antyoksydanty, przez co jest niejako superfood dla układu odpornościowego.

Właściwości lecznicze syropu z cebuli

Cebula jest jednym z najzdrowszych warzyw, a w połączeniu z cukrem lub miodem, uwalnia się całe bogactwo witamin, minerałów, substancji odżywczych i bakteriobójczych. Syrop z cebuli ma zatem właściwości podnoszące odporność organizmu, odkażające, wykrztuśne. Z tego względu poleca się jego picie nawet profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm jest najbardziej podatny na różnego rodzaju infekcje. Głównym zadaniem syropu z cebuli jest jednak oczyszczanie górnych dróg oddechowych w przypadku, gdy już zaczęła rozwijać się infekcja, a to za sprawą właściwości rozrzedzających wydzielinę i wykrztuśnych, które wspomagają leczenie m.in. uporczywego, suchego lub mokrego kaszlu. To także sprawdzony sposób na wspomaganie leczenia zapalenia gardła i krtani, zapalenia zatok, zapalenia oskrzeli i płuc, anginy.

Wydaje się, że syrop z cebuli działa głównie na górne drogi oddechowe, ale jego działanie jest nawet szersze, gdyż może wspomagać leczenie chorób... pęcherza. A to za sprawą zawartości flawonoidów, które mają działanie moczopędne. Flawonoidy dodatkowo działają łagodząco, gdy we krwi jest podwyższone stężenie mocznika, a w moczu – białka.

To nie wszystko. Syrop z cebuli to także doskonały antyseptyk – działa bowiem odkażająco na skórę, przyspiesza gojenie się ran, przynosi ulgę po ukąszeniu owadów czy w przypadku poparzeń.

Syrop z cebuli, jak widać, to bardzo skuteczny, naturalny lek. Swoje właściwości zawdzięcza zawartości wielu cennych związków, m.in. witamin takich, jak witamina A, B1, B2, witamina C i PP, a także minerałów: cynku, żelaza, wapnia, fosforu, selenu.

  • Cynk bierze udział w regulacji funkcjonowania wielu narządów wewnętrznych, m.in. trzustki, która odpowiada za wydzielanie insuliny. Oddziałuje korzystnie również na kości i choroby reumatyczne. To ponadto ważny składnik dla włosów, skóry i paznokci, a jego niedobory mogą prowadzić do pogorszenia stanu skóry, rozwoju trądziku czy problemów z leczeniem owrzodzeń.

  • Selen natomiast jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania enzymów. Bierze udział także w ochronie komórek organizmu przed wolnymi rodnikami i toksynami. Jest ponadto niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.

  • Fosfor to pierwiastek, który w towarzystwie witaminy D i wapnia odpowiada za mocne i zdrowe kości oraz zęby. Jest niezbędny w prawidłowej pracy układu nerwowego i wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

  • Witamina C – to witamina, którą stosuje się na wzmocnienie odporności. Ma ogromne znaczenie w funkcjonowaniu organizmu – bierze udział w wielu procesach w nich zachodzących. Dodatkowo jest naturalnym przeciwutleniaczem, dzięki któremu zwalczane są wolne rodniki.

  • Prowitamina A (beta-karoten) – to silny antyoksydant, który odpowiada za zdrowie wielu narządów, działa przeciwnowotworowo i wzmacnia układ odpornościowy.

  • Witaminy z grupy B – zwłaszcza witamina B1, której niedobory prowadzą do zaburzeń układu nerwowego i pracy serca. Witamina B2 natomiast odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych organizmu.

  • Dwusiarczek alilo-propylowy – to związek, który powoduje ostry zapach cebuli. Ma działanie oczyszczające – naturalnie oczyszcza m.in. drogi oddechowe podczas np. kataru.

Jeśli dopadnie nas lub nasze dziecko przeziębienie, zamiast od razu gnać do apteki, spróbujcie zastosować domowy syrop z cebuli – o ile jest to stan łagodny i oczywiście umawiając się już na wizytę u lekarza. Syrop z cebuli pozwoli na ograniczenie rozwoju infekcji lub zmniejszenie jej objawów.

Jak zrobić syrop z cebuli dla dzieci?

Przepis na syrop z cebuli dla dzieci
Przepis na syrop z cebuli dla dzieci

Aby sporządzić syrop z cebuli w wersji podstawowej i najprostszej, wystarczy mieć tylko 2 składniki: cebulę i miód lub cukier. Cebula może być biała lub czerwona – nie ma to znaczenia, ponieważ oba rodzaje wykazują właściwości bakteriobójcze, przy czym cebula czerwona zawiera więcej przeciwutleniaczy (nawet dwukrotnie więcej). W ostatnich badaniach wykazano także jej przeciwnowotworowe działanie. Jak wygląda przepis na tradycyjny syrop z cebuli dla dzieci? Oto składniki:

  • 2 cebule (białe lub czerwone, bądź jedna biała, jedna czerwona),

  • kilka łyżek dowolnego miodu (opcjonalnie zamiast miodu można dać cukier trzcinowy).

Przygotowanie syropu z cebuli kroku po kroku:

  1. Obierz cebulę, umyj, a następnie drobno posiekaj,

  2. Posiekaną cebulę układaj cienki warstwami w słoiku, który został uprzednio wyparzony.

  3. Każda warstwa cebuli powinna być zalana miodem lub przesypana cukrem.

  4. Nie zakręcaj słoika, tylko odstaw go na 12-24 godziny na słoneczny parapet (aż cebula puści sok).

  5. Następnie zlej powstały syrop przez gazę do docelowego słoika lub buteleczki i zakręć.

  6. Syrop przechowuj w lodówce – maksymalnie 10 dni.

Przepisy na syrop z cebuli z dodatkami

Syrop z cebuli można wzbogacić wieloma składnikami w celu złagodzenia ostrego smaku lub wzmocnienia leczniczego działania. Bardzo popularny jest np. syrop z cebuli z czosnkiem i miodem, ale to nie jedyny sprawdzony przepis. Poniżej zobaczcie najpopularniejsze przepisy na syrop z cebuli, który można podać także dziecku.

1. Przepis na syrop z cebuli z miodem i cytryną

Syrop z cebuli z miodem i cytryną
Syrop z cebuli z miodem i cytryną

Syrop z cebuli z dodatkiem miodu zamiast cukru wspiera wątrobę i ma działanie ochraniające m.in. przed biegunkami. Zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę miodu (kilka łyżek), a w celu wzmocnienia leczniczego działania, dodać sok z połowy cytryny. Cytryna nie tylko zwiększy działanie syropu, ale i złagodzi ostry smak, przez co łatwiej będzie podać specyfik dziecku.

2. Przepis na syrop z cebuli z czosnkiem

Przepis na syrop z cebuli z czosnkiem
Przepis na syrop z cebuli z czosnkiem

Czosnek to doskonały, naturalny antybiotyk – podobnie jak cebula. Czemu więc nie połączyć obu składników i stworzyć prawdziwą bombę prozdrowotną do walki z infekcjami? Przepis jest prosty. Wystarczy wykonać syrop z cebuli według klasycznej receptury, a kiedy cebula puści sok po ok. 4-6 godzinach, należy przecedzić sok przez gazę i dodać kilka ząbków czosnku (lub czosnek pokrojony na cienkie plasterki).

3. Przepis na syrop z cebuli z szałwią i tymiankiem

Syrop z cebuli z szałwią i tymiankiem
Syrop z cebuli z szałwią i tymiankiem

Syrop z cebuli można wzbogacić suszoną szałwią i tymiankiem – zioła te okazują się wspomagające w łagodzeniu bólu gardła. Ważne jednak, aby zapytać pediatrę przed podaniem takiego syropu dziecku – szałwię można bowiem łatwo przedawkować.

4. Syrop z cebuli wg Pana Tabletki

Syrop z cebuli wg Pana Tabletki
Syrop z cebuli wg Pana Tabletki

Pan Tabletka to popularny Bloger, któremu ufa mnóstwo rodziców w kwestii wzmacniania odporności dziecka i podawania różnych preparatów leczniczych. Na swojej stronie zamieścił ciekawy, autorski przepis na syrop z cebuli, który można podawać także dzieciom. Potrzebne składniki to 3 średnie cebule (Pan Tabletka poleca czerwone cebule), 3 ząbki czosnku, kawałek korzenia imbiru, 2 cytryny, 10 goździków, miód (opcjonalnie cukier lub syrop klonowy), cynamon. Opcjonalnie można dodać do smaku nieco anyżu, tymianku lub rozmarynu. Przygotowanie tej „cebulowej mikstury na odporność” jest proste. Do wyparzonego słoika wkładamy pokrojoną w plastry cebulę, imbir, czosnek i 1 cytrynę. Składniki układamy warstwami, dodając dodatkowo odrobinę cynamonu i 2-3 goździki. Warstwy zalewamy miodem/syropem klonowym lub cukrem. Na końcu ugniatamy wsad i zalewamy sokiem z 1 cytryny. Do słoika można włożyć gałązki ziół. Taki syrop jest gotowy do spożycia po ok. 2 godzinach, ale Pan Tabletka zaznacza, że najwięcej właściwości zyskuje po ok. 24-48 godzinach – warto więc tyle odczekać i dopiero po tym czasie odsączyć przez gazę do docelowego słoika.

Syrop z cebuli – dawkowanie u dzieci

Domowy syrop z cebuli można pić w ilości 1-2 łyżeczek 2-3 razy dziennie do posiłków – a najlepiej chwilę po jedzeniu, bez popijania. Dzięki temu syrop osłoni gardło i jego działanie będzie silniejsze. W przypadku gdy dziecku syrop nie smakuje, spróbuj go schłodzić, bo wtedy smak i zapach są mniej intensywne. Syropu nie powinno się podawać przed snem, ponieważ działa wykrztuśnie i może wzmagać kaszel, co nie jest wskazane do spania. Najlepiej podać ostatnią porcję minimum 3 godziny przed położeniem dziecka do spania.

Warto robić przerwy w podawaniu dziecku syropu (osobom dorosłym również). Zaleca się, aby stosować go np. 7-14 dni, a później zrobić co najmniej tyle samo przerwy.

Od kiedy można podawać dziecku syrop z cebuli?

Syrop z cebuli można podawać Maluchom, które ukończyły roczek. Będzie to doskonały środek na wzmocnienie odporności być może uniknięcie wielu infekcji. Wiele jednak zależy od tego, na ile dziecko ma rozszerzoną dietę – zaleca się, aby dziecko miało już wcześniej kontakt ze składnikami syropu, zanim je podamy w takiej skoncentrowanej formie. Istotne jest, że jeśli robimy syrop z cebuli z dodatkiem miodu, nie możemy podać takiego specyfiku dziecku poniżej 1. roku życia, ponieważ istnieje ryzyko rozwoju botulizmu dziecięcego. Niektórzy zalecają nawet, aby poczekać z podawaniem takiego syropu do 2. roku życia.

Jak przechowywać syrop z cebuli?

Domowy syrop z cebuli należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętej buteleczce lub słoiku maksymalnie przez 10-14 dni. W temperaturze pokojowej syrop powinien być wykorzystany maksymalnie w ciągu 2-3 dni.

Syrop z cebuli – przeciwwskazania i skutki uboczne

Syrop z cebuli to bardzo skuteczne, a zarazem bezpieczne, domowe lekarstwo. Niestety istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. Syropu z cebuli nie powinny raczej pić dzieci poniżej 1. roku życia, kobiety zmagające się ze zgagą w ciąży, osoby chorujące na cukrzycę (ze względu na zawartość miodu lub cukru), a także dzieci, które zmagają się ze wzdęciami, refluksem lub innymi problemami układu pokarmowego.

Skutki uboczne spożywania syropu z cebuli występują rzadko i nie są poważne. Pojawiają się zwykle u osób z niskim ciśnieniem krwi, nieżytem żołądka i nieżytem jelit. Może także dojść do przedawkowania cebuli, co skutkuje głównie podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego.

Czy warto stosować syrop z cebuli?

Syrop z cebuli jest stosunkowo bezpieczny, nie powoduje wielu skutków ubocznych, a efekty jego stosowania mogą być naprawdę niezwykłe. Nie bez powodu od kilkuset lat wykorzystuje się go w medycynie ludowej do zwalczania infekcji i przeziębień. Jeśli zatem chcemy uchronić się przed rozwojem infekcji lub wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym, warto przeprowadzić taką kurację – ale najlepiej po konsultacji z lekarzem, szczególnie jeśli chodzi o stosowanie syropu z cebuli u dzieci. Może stać się on środkiem wspomagającym zaleconą przez lekarza terapię lub preparatem, dzięki któremu ryzyko zachorowania na wiele infekcji będzie niższe. Należy jednak pamiętać, że nic nie daje większej ochrony niż dostępne szczepienia i środki farmaceutyczne zalecone przez lekarza. Stosowanie syropu z cebuli z pewnością nie zastąpi stosowania antybiotyków, leków czy profilaktycznych szczepień ochronnych.

Bibliografia

  • Hojden B: Co warto wiedzieć o cebuli? Wiadomości Zielarskie 1997; 39(11): 13. 2.

  • Grzelak K., Cebula jako źródło prebiotyków w okresie jesienno-zimowym, „Nauka. Technologia. Jakość”2006, nr 2 (47), s. 67-75.