Zasady higieny podczas przygotowywania MM
Układ odpornościowy noworodków i niemowląt nie jest jeszcze w pełni wykształcony, przez co nie potrafi poradzić sobie z wieloma patogenami chorobotwórczymi. Dlatego też ogromną wagę przykłada się do higieny przygotowywania mieszkanki mleka modyfikowanego, zwłaszcza dla niemowląt poniżej 6. miesiąca życia. Wszystko powinno być sterylne i nie ma miejsca na błędy. Przy starszych niemowlętach możemy nieco złagodzić zasady, ale nadal przygotowywanie mleka powinno przebiegać z zachowaniem higieny. Poniżej przedstawiam warunki, które są konieczne dla bezpiecznego przygotowania mieszanki dla najmłodszych.
-
Butelka, smoczek oraz miarka do mleka powinny być zawsze czyste. Konieczne jest każdorazowe, bardzo dokładne mycie, także przed pierwszym użyciem.
-
Sterylizacja akcesoriów do karmienia jest konieczna, jeśli Maluch ma poniżej pół roku. Należy sterylizować wszystkie butelki i smoczki po każdym umyciu. W późniejszym okresie wystarczy mycie wodą i detergentem przeznaczonym do mycia akcesoriów dla niemowląt.
-
Woda przeznaczona do przygotowania mieszanki powinna być przegotowana przez ok. 3-4 minuty i ostudzona do 40 st. C (można użyć wody z kranu). Starsze dziecko może pić mleko przygotowane z wodą z kranu, ale np. przefiltrowanej. Dla najmłodszych najlepiej używać wody niskozmineralizowanej butelkowej oraz niskosodowej. Zawartość minerałów powinna wynosić poniżej 500 mg/1 l, a jonów sodu – poniżej 20 mg/1 l. Zbyt duża zawartość tych składników może niekorzystnie wpłynąć na nerki dziecka.
-
Mleko powinno być przygotowane maksymalnie na godzinę przed karmieniem. Później zaczynają namnażać się w nim szkodliwe bakterie, które mogą doprowadzić do poważnego zatrucia.
-
Niedopite mleko koniecznie WYLEJ po karmieniu. Producenci zwykle zalecają wylanie mleka maksymalnie po 30 minut od karmienia. W kontakcie ze śliną Malca dochodzi do intensywnego namnażania się bakterii.
Jak przygotować mleko modyfikowane?
Poniżej przedstawiam skrótową instrukcję przygotowania mieszanki, przy czym pamiętajcie, aby zawsze kierować się także instrukcją producenta, którą znajdziecie na opakowaniu.
-
Umyj ręce.
-
Do wysterylizowanej butelki wlej wodę w ilości zaleconej przez producenta.
-
Wodę podgrzej do temperatury ok. 40 st. C. Wyższa temperatura powoduje zanikanie cennych witamin i składników odżywczych.
-
Do ciepłej wody wsyp zaleconą przez producenta ilość mieszanki. Nie zmieniaj proporcji!
-
Zakręć butelkę i potrząsaj do rozpuszczenia proszku.
-
Przed karmieniem Malucha sprawdź, czy mleko nie jest za ciepłe (wylej kilka kropli na przegub dłoni).
-
Warto po mieszaniu odkręcić smoczek, aby odpowietrzyć mleko i jeszcze raz zakręcić. Dzięki temu mleko nie będzie wypływało zbyt szybko, co zmniejszy ryzyko zakrztuszenia.
-
Zamknij szczelnie opakowanie z proszkiem.
Dlaczego nie można zmieniać proporcji mieszanki?
Na każdym opakowaniu mleka modyfikowanego jest podana liczba miarek proszku względem danej ilości wody. Proporcje te są dostosowane do wieku dziecka. Uwzględniają także liczbę karmień w ciągu doby.
Niektóre mamy zastanawiają się, czy mogą np. zagęścić nieco mleko, dodając więcej miarek, aby Maluch najadł się na dłużej i np. przespał noc. Nie jest to dobre rozwiązanie. Mleko modyfikowane to wartościowy i zdrowy posiłek dla niemowlaka, ale tylko wtedy, gdy przygotujemy je zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta – lub przeciwnie, zbyt wodnista – możemy poważnie zaszkodzić zdrowiu dziecka. Zbyt duża ilość składników odżywczych może doprowadzić do sytuacji, że nerki i układ pokarmowy Malucha sobie nie poradzą. Gdy mleko będzie z kolei rozwadniane, łatwo spowodujemy niedożywienie i liczne niedobory.
Producenci mieszanek dokładnie obliczają proporcje, aby zapewnić dzieciom w danym wieku najlepszą porcję kalorii, minerałów, witamin, tłuszczów, białek czy laktozy, aby rozwój przebiegał prawidłowo. Zaburzenie tych proporcji będzie zawsze wiązało się z ryzykiem zdrowotnym.
Jak duże porcje mleka przygotowywać?
Na opakowaniu mleka modyfikowanego widnieje tabelka, w której przedstawione są ogólne zalecenia dotyczące wielkości porcji i ilości karmień w ciągu doby. Należy jednak pamiętać, że są to zalecenia dla ogółu. Dla niektórych dzieci ilość mleka będzie za duża, a dla głodomorów – za mała. Podobnie z częstotliwością karmienia. Warto obserwować Malucha i postępować zgodnie z zaleceniami lekarzy. Aktualnie promuje się karmienie na żądanie, czyli w takich ilościach i tak często, jak tego dziecko potrzebuje. Jeśli więc po wypiciu mleka widzisz, że dziecko nadal jest głodne, dorób nieco mieszanki. Jeśli z kolei nie dopija przygotowanego mleka, nie zmuszaj Malca do wypicia wszystkiego do dna, tylko np. proponuj mleko częściej. W przypadku zaburzeń w rozwoju dziecka, np. pod względem wagi czy wzrostu, karmienie należy skonsultować z lekarzem.
Tipy ułatwiające życie przy karmieniu mlekiem modyfikowanym
-
Kup gąbkę przeznaczoną do mycia butelek (lub szczotkę). Znacznie ułatwi to dotarcie do wszystkich zakamarków butelki oraz smoczka.
-
Warto zainwestować w sterylizator parowy, zamiast wyparzać butelki we wrzątku. Można też wybrać budżetową opcję w postaci sterylizatora do mikrofalówki, ale nie jest on tak wygodny w użyciu, jak elektryczny. Mieści ponadto zdecydowanie mniejsze ilości smoczków czy butelek.
-
Rozwiązanie, które znacznie ułatwia funkcjonowanie młodej mamie karmiącej MM jest podgrzewacz do butelek. Sama taki posiadam i dzięki niemu odzyskałam sporo czasu, nerwy również zaoszczędziłam. Podgrzewacz utrzymuje stałą temperaturę wody, którą można samodzielnie ustawić. Ja posiadam model, który podgrzewa wodę nawet przez 10 godzin, przez co ponownie uruchamiam grzanie tylko 2-3 razy dziennie. To szczególnie przydatne urządzenie przy karmieniach nocnych. Istotne jest, aby nie podgrzewać wody powyżej jednej doby.
-
Pojemnik z porcjami mleka. To kolejny, bardzo przydatny gadżet, zwłaszcza na nocne karmienia, gdy mama wyrwana ze snu może łatwo pomylić się, ile miarek proszku wsypała do butelki. Pojemnik z podziałkami, które można napełnić wcześniej, a później tylko wsypać do butelki z odmierzoną ilością wody, znacznie przyspiesza przygotowanie mieszanki i zmniejsza ryzyko błędu, że pomylimy proporcje.
Wpis gościnny